Zapewnienie optymalnego komfortu cieplnego powinno być priorytetem dla wszystkich hodowców drobiu, którym zależy na maksymalnych przyrostach, a więc i zyskach. Dlatego właśnie zastosowanie znajdują systemy schładzania kurników, które gwarantują nie tylko utrzymanie odpowiednich warunków termicznych, ale także sprzyjają w utrzymaniu higieny i redukcji drobnoustrojów. Jest to jeden z ważniejszych czynników wpływających na zdrowie, wydajność i bezstresowy chów.
Korzyści z zastosowania systemu schładzania kurnika
Wysoka temperatura plus duża wilgotność powietrza to czynniki, które negatywnie wpływają nie tylko na samopoczucie i kondycję drobiu, ale przede wszystkim na ich zdrowie. Termoneutralna strefa dla kur wynosi od 16 do 24°C. Trzeba jednak dodać, że wartość ta dotyczy nie temperatury na zewnątrz, lecz wewnątrz kurnika. Warto też pamiętać, że tzw. stres cieplny może pojawiać się u kur w całkiem umiarkowanych temperaturach. Można to łatwo rozpoznać po tym, że ptaki zaczynają charakterystycznie ziajać. To najbardziej jednoznaczny dla hodowcy znak, że jest im za gorąco. Czym to skutkuje? Energia paszowa pochłaniana jest na szybsze oddychanie, a tym samym zmniejsza się produktywność kur.
Tego rodzaju problemy można wyeliminować, decydując się na zastosowanie systemów schładzania kurników. Jest to efektywny sposób na to, aby skutecznie obniżyć rzeczywistą i odczuwalną przez drób temperaturę powietrza. Chłodzenie odbywa się za sprawą specjalnej instalacji, która pod wysokim ciśnieniem oddaje zatomizowane cząstki wody do powietrza w kurniku. Cząstki wody wyparowują w gorącym kurniku, chłodząc tym samym powietrze. Dysze najczęściej montowane są nad wlotami powietrza, dzięki czemu wytwarzana mgiełka wodna ochładza też ciepłe powietrze przedostające się do obiektu. W ten sposób można skutecznie obniżyć temperaturę w kurniku o 2-10°C. Jednocześnie zamgławianie nie przyczynia się do wzrostu wilgotności powietrza.
Jesteś zainteresowany systemem schładzania kurników? Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą i bezpośredniego kontaktu.